Wie is Joan

Mijn inspiratie en werkwijze

Als kind had ik er plezier in om landschappen, dorps- en stadsgezichten en dieren te tekenen en te schetsen. Voordat ik mijn eerste fototoestel kocht, maakte ik schetsen van de omgeving of van dieren die ik onderweg tegenkwam. Later ben ik ook gaan schilderen, voornamelijk met aquarel, pastelkrijt of acrylverf. Met olieverf ben ik voor het eerst in aanraking gekomen bij de Vrije Academie in Delft. Daarna heb ik les gehad van en samengewerkt met kunstschilder Kees Fluitman. Ik heb daarbij een eigen stijl ontwikkeld in het schilderen met schildersmessen. Mijn stijl omschrijft men wel als realistisch met een impressionistische inslag. De impressionisten uit de negentiende eeuw zijn voor mij een grote inspiratiebron.

Ik schilder graag op locatie of maak gebruik van zelf gemaakte foto’s voor eigen werk of foto’s van opdrachtgevers om een schilderij op te bouwen. Eerst schets ik met pastelkrijt in bruintinten, net zo lang tot perspectief, compositie en de licht-donker verhouding goed zitten. Daarna fixeer ik het geheel met acryl in dezelfde bruintinten. Daarna komt er geen penseel meer aan te pas en breng ik de olieverf met schildersmessen aan. Met het mes werken geeft veel vrijheid en ik kan mijn gevoel bij een onderwerp er goed mee weergeven.


voorbeeld werkwijze


 

Sinds 2003 bezoek ik regelmatig Bretagne om daar te schilderen. De Bretonse kust met zijn schitterende rotsformaties, het grote verschil tussen eb en vloed en het sfeervolle licht vraagt erom vastgelegd te worden op het doek. Voeg daarbij de Keltische invloeden en je begrijpt waarom de impressionisten uit de negentiende eeuw zo graag naar Bretagne gingen om te schilderen, ook al was de reis ernaartoe niet bepaald comfortabel en het verblijf vaak armoedig.

Naast het schilderen van Bretonse kustgezichten schilder ik ook Hollandse dorps- en stadsgezichten en landschappen, vlinders en dieren. Ook schilder ik in opdracht. Bij opdrachten leef ik mijzelf in in het gevoel dat de opdrachtgever bij een bepaalde plek heeft aan de hand van een gesprek en foto’s ter ondersteuning.

 


de inspirerende kust van Normandië en Bretagne

 

Bretagne

Overig

Normandië

Voor vragen, opmerkingen of mogelijke bestellingen vul het contactformulier in.

 

 

© Rbi - 2012